Želim živjeti svoj život bez stresa i brige. Ne moram biti bogata ili slavna. Samo želim biti sretna.

Jeste li ikada postavili cilj, a zatim postali opsjednuti s njim, čineći ga središtem vašeg života i podređivanjem svega ostalog njemu?

Jeste li mislili da ćete biti potpuno opušteni i sretni tek nakon što postignete svoj cilj?

Ovo sam učinila mnogo puta.

Cijeli svoj život mjerila sam sreću svojim postignućima. Imala sam dobre ocjene u školi, a zatim sam se usredotočila na odlazak na dobar fakultet, a zatim na posao s visokim primanjima.

Međutim, čak i nakon dobivanja svih tih stvari, nisam bila sretna. Nakon što sam uspjela u svom naumu moji su ciljevi odjednom postali tako obični, a ne izvanredni kao što sam mislila da jesu.

Uostalom, osjećaj postignuća nije bio tako fantastičan.

Krivila sam se svoja postignuća za nezadovoljstvo koje sam osjećala – mislila sam da nisam dovoljno uspješna pa se zbog toga ne osjećam sretno. Tako sam se uvjerila da moram učiniti više. Stvorila sam novi cilj, pa opet pala u zamku na isti način.

Uvijek sam imala neki cilj ispred sebe, i nikad se ne bih osjećala sretnom dok ga ne bih postigla.

Napustila sam druge stvari u svom životu kako bi ispunila svoja očekivanja. Moj izgovori uvijek su bili “Ne mogu se odmarati upravo sada ; Zauzeta sam poslom ; Napravit ću to čim završim ovo;  Ne mogu biti opuštena i uživati ​​dok ovo nisam napravila.”

Moj se cilj stalno premještao sa jedne stvari na novu. I nikad si nisam dopustila  odmor. Odgodila sam svoj život za budućnost. Tada nije bilo vrijeme da uživam u životu.

Čak i kad sam izašla s mužem na večeru, nikada nisam mogla u potpunosti uživati.

Osjećaj krivnje uvijek je bio tamo da me proganja, da me krivi zbog toga što sam markirala s posla, jer sam bila opuštena i lijena. Tek kad sam se počela osjećati jadno i iscrpljeno, ta je krivnja nestala.

Tada sam shvatila da nešto nije u redu.

Problem s mjerenjem sreće vašim postignućima

U idućih nekoliko dana pokušala sam prestati razmišljati o tome kako postići svoje ciljeve i posvetiti punu pozornost na to kako se osjećam. Uzela sam vremena za sebe, samo da razmišljam o svom životu.

Bilo je to bolno shvaćanje da ne samo da nisam uživala u svom životu, već sam propustila toliko toga u tom procesu.

Zaboravila sam krajnji cilj mog života.

Svatko želi biti sretan, uključujući i mene. Moj krajnji cilj je uživanje u mom životu. Ali stalno sam odgađala sreću dok sam radila na ostvarivanju kratkotrajnih ciljeva.

Mislila sam da sam zadužena za svoj život i svoju sreću, ali nisam bila. Pa sam napokon zaboravila na sve one kratkoročne ciljeve koji kontroliraju moj život. Kao rezultat:

Odvojila sam se od svojih voljenih.

U mojoj viziji sretnog života, uvijek sam bila sa svojom obitelji i uz moju obitelj. Ali prava istina je da nisam bila.

Zapravo, okrenula sam se od njih kad su pokazali zabrinutost zbog mene. Osjećala sam se kao da nisu razumjeli moj izbor.

Razlog zbog kojeg sam htjela postići više je da bi oni bili sretni i ponosni na mene. Ali to nije ono što su htjeli. Oni su htjeli mene, a ne moje titule.

Kad god bih nešto postigla, bili su sretni što sam ja sretna, i ništa drugo.

Dio sretnog završetka već je bio tu, ali ga ja nisam vidjela.

Povrijedila sam vlastite osjećaje.

Budući da sam bila zauzeta slijedom idejom svog savršenog života i mjerenjem moje vrijednosti po mojim postignućima, nisam bila zadovoljna sobom.

Kad god nisam uspjela ostvariti cilj, osjećala sam se nedostojnom i grizla se radi toga.

Imala sam loš odnos prema sebi. Mislila sam da nikada nisam dovoljno dobra za svoju vlastitu ljubav, ili za bilo koga drugoga.

Bolno je vjerovati da niste voljeni.

Oštetila sam svoje zdravlje.

Budući da sam se usredotočila na postizanje ciljeva iznad svega, zanemarila sam svoje tijelo koje je trebalo odmor.

Mislila sam da zaslužujem odmor samo kad više neću moći raditi, kad nestane sva moja energija.

Ako sam se odmarala, a još sam imala energije, mislila sam da sam gubitnik. Gubitnik ništa ne postiže.

Radila sam do iscrpljenosti samo da bih dobila nešto odmora. Fizički sam uništila moj imunološki sustav pa je trebala samo obična prehlada da me slomi.

Učenje da budem zadovoljna svojim nesavršenim životom.

Svi imamo tendenciju usporedbe s drugima. Odrasla sam vjerujući da je život utrka i pokušala sam biti najbrži konj.

Društveni mediji to su pogoršali. Vidimo druge uspješne ljude i želimo njihova postignuća. Mislimo da ako budemo tako uspješni kao i oni, bogati kao oni, talentirani kao i oni, bili bismo sretni. Samo to nije slučaj.

Istina je da smo različiti ljudi, imamo različite ciljeve i želje, ali to nisu čimbenici koji određuju našu sreću.

Sreća nije rezultat našeg napora. Ne može se mjeriti našim postignućima.

Sreća je smjer koji izaberemo i način na koji živimo. Za neke, sreća je svakodnevno čuti mamin glas na telefonu. Sreća može biti i slušanje svih smiješnih stvari koje su se dogodile vašoj jednogodišnjoj nećakinji. Ili pogled u očima vašeg supruga kada provodite vrijeme s njim.

Sreća se vjerojatno može mjeriti smijehom. Duboko unutra, sreća je ljubav i ljubav prema sebi. Shvaćanje  kako je vaš život stvarno lijep.

Evo nekoliko stvari koje sam učinila da otkrijem svoju sreću.

Meditacija

Meditacija mi dopušta da uhvatim zraka, usporim se i promatram svoj život    kroz potpuno drugačiju perspektivu.

Mislila sam da nikad ne bih mogla meditirati jer nisam mogla mirno sjediti i ne misliti ni na što. No, počela sam s malih osam minuta dnevno, i iznenadila se.

Napokon sam shvatila da meditacija ne znači očistiti vaš um i ne misliti na ništa; to je uistinu prihvaćanje činjenice tko ste i ne dopuštanje divljim mislima da vas kontroliraju. Pomaže mi prepoznati i odvajati se od misli; pustiti sve kaotično u mom životu.

Uživanje u trenutku

Nakon što sam počela prakticirati meditaciju, počela sam prihvaćati život u trenutku.

U početku nije bilo lako, budući da je moj um uvijek lutao, izmišljajući priče o mom životu. Ali čim sam se predala sadašnjosti, počela sam istinski živjeti u ovom trenutku.

Više ne pokušavam čitati knjigu tijekom ručka. Više ne razmišljam o svom radu tijekom kuhanja ili tuširanja. Umjesto toga pokušavam uživati u svakom zalogaju, slušati različite zvukove koje napravim u kuhinji, osjetiti toplu vodu koja teče mojim tijelom i dopuštam joj da ispere sav stres i tjeskobu.

Nepotrebno je reći, nikada se nisam osjećala više živom. Sada shvaćam koliko je lijep moj život.

Pisanje dnevnika zahvale

Završavam svoj dan pisanjem dnevnika zahvale. U početku sam se osjećala glupo. Ali zapisivanje svih najljepših stvari osvjetljava moj život i čini mi da ih cijenim još više.

Bez obzira koliko se trudili, ne možemo se uvijek osjećati pozitivno. Ponekad je život brutalan. Ipak, dnevnik zahvalnosti pomaže mi da zaboravim sve negativno i budem zahvalna na onom što imam.

Zaljubljivanje u samu sebe

Počnem dan govoreći si kako je život lijep i koliko se volim. Prije nego što izađem iz kreveta, osmjehnem se i kažem: “Hvala ti za još jedan prekrasan dan. Volim te.”

Kad stavim noge na pod, opet se zahvaljujem i ponavljam: “Volim te”. Potvrđujem to pedeset puta dnevno, i kao rezultat toga, počela sam vjerovati u sebe.

Ogromna je životna promjena kada shvatiš kako je divno živjeti još jedan dan, osjećati ljubav i uživati ​​u životu u najvećoj mjeri.

“Danas možda neće biti savršen dan, ali je savršen dan da se osjećam sretnom”. ~ Lori Deschene

Sreća nije nešto za čim treba težiti u budućnost. Sreća je dostupna upravo sada, tamo gdje jeste. Kada prestanemo juriti sjenku sreće, počinjemo shvaćati da su sve stvari koje trebamo da bi bili sretni već odavno uz nas.

Još uvijek postavljam ciljeve, ali više ne organiziram svoj život oko njih. Prestala sam se uspoređivati s drugima.

Prestala sam pokušavati postati osoba za koju mislim da će jednoga dana biti sretna. I sada shvaćam što je meni doista važno.

Stavila sam sebe u središte i predajem se svom srcu, dušom. Pustim da mi srce kaže tko sam doista. Vidim, čujem, mirišem i kušam kao nikada prije.

Uživam u vremenu koje imam sa svojim mužem, uživam zvati mamu svake večeri samo da čujem njezin glas.

Uživam sjediti tiho i slušati što moja duša ima za reći.

Iako život ima uspone i padove, sada znam da su sve emocije samo različite boje na mojoj slici. Cijenim da ih još uvijek osjećam.

I znam da moj život nije savršen, ali danas je savršeno vrijeme za osjećaj sreće.

Izvor: pozitivan stav

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *