Zašto se japanske žene nikada ne debljaju i imaju najduži životni vijek

Japanske žene srže svjetski rekord za najduži životni vijek s prosječnim životnim vijekom od 84,5 godina.Na vrhu toga, čini se da se nikada ne debljaju!Dakle, koja je njihova tajna?

Naomi Moriyama kaže da se japanske žene ne debljaju jer njihova tradicionalna prehrana uključuje hranu koja pomaže u mršavljenju kao što je riba, alge, voće, soja, riža, povrće i zeleni čaj.

Sve ove namirnice takođe imaju svojstva protiv starenja, zbog ćega japanske žene uvijek izgledaju mlado.

Oni konzumiraju oko 10% svih riba u svijetu, iako čine 2% svjetske populacije.Moriyama takođe primjećuje da roditelji podučavaju svoju djecu da jedu polako i cijene svaki zagriz – zato nikada ne popunjavaju zdjele do vrha ili slažu ogromne količine hrane.

Slatki deserti su rijetkost u japanskoj kuhinji, ali čak i kada su posluženi, oni su takođe mali.Nije da im se ne sviđa čokolada ili kolači – jednostavno shvataju posljedice i štetne nuspojave slatkiša na naše zdravlje.

“Vježba je dio dnevne rutine u Japanu i kako bi održali zdrav stil života izgradili su čitavu kulturu biciklizma, hodanja i planinarenja”, zaključuje Moriyama u svojoj knjizi.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *