Prvo, jedino i zlatno pravilo: “Bako, ti nisi majka unučetu i ne znaš bolje od njegove majke”

Treba da na vrijeme shvatite da niste ništa manje brižna baka ako neke stvari prepustite da se urade i bez vas

Prvo, jedino i zlatno pravilo – tvoje unuče nije tvoje dijete. Bake mogu i trebaju da vole, ali nikada ne smijete sebe dovesti u poziciju da smatrate kako imate jednaka prava kao i djetetova majka. Unuče nije vaše dijete i ne pripada vam, volite njega ili nju samo zbog toga što jeste – unuče.

“Napravila sam grešku onog trenutka kada sam se ponudila da je nosim i smirim, jer je tokom večere tako jako plakala da nisam mogla da se suzdržim i morala sam je podići. To veče sam spremila hranu za sina i snahu, jer se ne snalaze u novoj ulozi roditelja i trudim se na svaki način da im olakšam.

Istog trenutka kad sam podigla Izabelu sa kreveta moj sin je tako brzo i ljuto skočio sa stolice i glasno rekao da je on njen otac i da će da je smiri, ne treba to ja da radim i pomažem. Kroz petnaest minuta je shvatio da ipak ne može i vratio je meni u ruke dok je snaha snuždeno sjedila i dalje za stolom, jer to dijete više nije imalo snage. Spavala je sjedeći.

Shvatila sam da nemam prava na unuče, to je njihovo dijete. Shvatila sam, jer sam se sjetila sebe prije trideset godina kada sam imala istu reakciju na svoju majku. On je bio moje dijete, moj sin, ja ću da se brinem o njemu. Nemam ista prava kao mama ili tata, moja su prava da budem baka.

Razmišljala sam o tom kako sam prije toliko godina ja povrijedila svoju majku kao što je on sad povrijedio mene, ali u pravu je – ja sam baka i baka mora da nauči da potisne nagon i silnu želju da izrazi lavinu emociju, jer baka je baka, nije majka.” ispričala je šezdesetogodišnja Rouz.

Neugodne situacije mogu da nastanu kada vaše dijete doživi da ima dijete. Danas su mladi roditelji bombardovani sa toliko mnogo informacija, jer dolaze sa svih strana i na internetu može da se pročita gomila savjeta, ali neka pronađu ono što je najbolje za njih.

Čak i kad mislite da znate bolje i da ste u pravu – nemojte. Oni su roditelji, moraju da svoje dijete nauče i odgoje, jer oni su ti koji će kasnije kroz život da trpe posljedice svog dobrog ili lošeg odgoja, baš kao što i vi to proživljavate. Baka i djed su tu da pomognu kada je teško ili daju savjet kad ih se pita, svako miješanje više od toga može da prouzrokuje probleme.

Komunicirajte sa svojom djecom i prihvatite da ono što odgovara vama ne mora da važi njima i obrnuto. Svaka porodica treba da stvori svoj jedinstveni ritam i da sve strane budu spremne na kompromis da bi se došlo do prihvatljivog rješenja.

Ali, nisu ni sve bake toliko jako posvećene unucima – postoje i one koje svoj, oduvijek aktivni život, ne žele da žrtvuju zbog čuvanja unučića već se trude zadržati vlastiti identitet i biti na raspolaganju u isto vrijeme. Bitno je pronaći zajednički jezik i balans u obavezama.

Treba da na vrijeme shvatite da niste ništa manje brižna baka ako neke stvari prepustite da se urade i bez vas. Niko neće i ne treba da sumnja u vašu ljubav ako ponekad odbijete da pričuvate unuče – imajte svoj život kao što ste ga imali i prije.

Izvor: lolamagazin.com

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *