Poglavarka plemena zauvijek ukinula tradiciju koja je mladim djevojkama krala djetinjstvo

Poglavarka plemena je odlučila ukinuti tradiciju koja je mladim djevojkama krala djetinjstvo pretvarajući ih u majke i supruge prije nego bi napunile 18 godina

Nikada nismo čuli za heroja kakav je Theresa Kachindamoto.

Kachindamoto je najmlađa od 12 djece iz obitelji seoskih poglavara u Malawiju. Kada je napokon došlo vrijeme da preuzme svoje mjesto poglavarke, nakon što je 27 godina radila kao tajnica na gradskom fakultetu, ona se potpuno predala poništavanju dječjih brakova među ljudima svog sela.

Foto: Wikimedia Commons

Theresa nikada nije očekivala da će postati poglavarka budući da je živjela u drugom gradu i da je imala toliko mnogo braće i sestara te svojih petero djece. No njezina reputacije osobe koja „zna s ljudima“ dovela je do iznenadnih izbora te su joj rekli da je dobila posao „želi li ga ili ne“, prisjetila se Theresa.

Iako su dječji brakovi kulturno prihvaćena tradicija na tom području te su često rezultat financijske potrebe, ujedno su i ilegalni od 2015. godine, ali to nije zaustavilo praksu budući da se djeca mogu vjenčati uz odobrenje roditelja.

Poglavarka je upoznala djevojke od samo 12 godina koje su već imale muževe i djecu

No Theresa je odlučila da više neće stajati uz tradiciju koja je mladim djevojkama krala djetinjstvo pretvarajući ih u majke i supruge prije nego bi napunile 18 godina.

Dok je prolazila područjem nad kojim ima vlast, upoznala je djevojke od samo 12 godina koje su već imale muževe i djecu.

„Rekla sam im: ‘Željele vi to ili ne, želim raskinuti te brakove’.“

Tijekom svog vremena kao poglavarka nad 900 000 ljudi, poništila je 850 dječjih brakova te je poslala sve te djevojke u školu.

Malawi je jedna od najsiromašnijih zemalja u svijetu, te je istraživanje pokazalo da se polovica djevojaka te zemlje udaje prije svoje 18.-e godine.

Foto: Wikimedia Commons

Postoje organizacije koje pokušavaju upozoriti roditelje na opasnosti ranog udavanja i rađanja, ali su obitelji ponekad toliko siromašne da ne mogu prehraniti kćeri te im jedino preostaje udati ih.

Komplikacije tijekom poroda djevojčica

No to je vrlo užasavajuća praksa budući da nastaju mnoge komplikacije tijekom poroda jer su tijela djevojčica premala da bi sigurno rodile dijete.

Uz to, djevojke se često šalju u „kusasa fumbi“ kampove, što znači pročišćavanje, ali je mjesto seksualne inicijacije. To su mjesta na kojima se mlade djevojke, često stare samo 7 godina, uče kako seksualno udovoljiti svojim budućim muževima.

Theresa je oštro stala protiv svih osoba upletenih u te prakse te je zaprijetila svrgnuti bilo kojeg poglavara koji bi ih podržavao.

Kada su roditelji počeli protestirati protiv njezinih odluka, ona nije pokleknula. Znajući da ne može promijeniti mentalitet roditelja, promijenila je zakon.

Poglavarka plemena je zabranila rani brak i poništila postojeće brakove

Dogovorila se sa svojih 50 pod-poglavara da zabrane rani brak i da ponište takve brakove na području za koje je ona bila odgovorna.

No, to nije zaustavilo neke ljude.

Foto: Facebook

Kako bi pokazala koliko je ozbiljna, dala je otkaz četvorici poglavara u područjima u kojima su se još prakticirali rani brakovi dok ne budu poštovali zakon, poništili brakove i poslali djevojke u školu.

Iako je primila i prijetnje smrću, Theresa nije posustala.

„Nije me briga. Ne marim. Rekla sam da možemo razgovarati, ali te djevojke idu natrag u školu“, rekla je.

Ujedno je pronašla načine kako bi platila za školovanje djevojaka čiji roditelji to ne mogu priuštiti.

Ona neće sada samo sjesti i nadati se da je sve dobro. Čak je oformila grupu „tajnih očeva i majki“ u selu kako bi osigurala da roditelji ne bi zabranili djeci odlazak u školu.

A za one koji se još uvijek protive njezinom zakonu? Ona se ne brine.

„Na ovoj sam poziciji dok ne umrem“, rekla je sa smiješkom.

Izvor: Relieved.co

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *