Moćan savjet mladića koji umire: ”Imam samo 24 godine, već sam izabrao svoju posljednju”

”Imam samo 24 godine, već sam izabrao svoju posljednju kravatu.Onu koju ću nositi na svojoj sahrani, nekoliko mjeseci od sada.Možda se ne slaže uz moje odijelo, ali mislim da savršeno priliči situaciji.”

Prekasno mi je utvrđena dijagnoza raka, da bi mi ostala bar mala nada da ću dugo živjeti,ali najvažnije što sam naučio o smrti jeste da, trebamo biti sigurni da ćemo ovaj svijet ostaviti bar malo ljepšim mjestom nego što je bilo prije našeg postojanja.Način na koji sam do sada živio svoj život, moje postojanje ili preciznije moj nestanak, neće uopšte biti bitno jer sam živio ovaj život bez da učinim nešto uticajno i značajno.

Prije toga, bilo je toliko stvari o kojima sam brinuo i koje su mi okupirale um.Međutim, kada sam saznao koliko vremena mi je preostalo, postalo mi je jasno koje su stvari zaista važne.Dakle, pišem vam iz sebičnih razloga.Želim dati značaj svom životu tako što ću podijeliti sa vama šta sam shvatio:

– Ne gubite vaše vrijeme na posao u kojem ne uživate.Logično je da ne možete uspjeti u nečemu što vam se ne sviđa.Strpljenje, strast i posvećenost dolaze sami od sebe kada radite ono što volite.

-Imajte kontrolu nad svojim životom.Preuzmite svu odgovornost za stvari koje vam se dešavaju.Smanjite loše navike na minimum i pokušajte voditi zdraviji život.Pronađite sport koji vas čini srećnim.Prije svega, ne odugovlačite.Neka vaš život bude oblikovan vašim odlukama , a ne onima koje donose drugi.

– Glupo je da se plašimo tuđih mišljenja i osude.Strah nas sam oslabi i parališe.Ako dozvolite da vam se to dogodi, svakim danom će postajati sve gore i gore sve dok ne ostane samo ljuštura od vas.Uvijek slušajte vaš unutrašnji glas.Neki ljuid će misliti da ste ludi, a neki će vam se ipak diviti.

Teško mi je da vam u potpunosti objasnim koliko je bitno ovo što sam shvatio, ali nadam se da ćete poslušati nekoga ko je iskusio koliko je vrijeme dragocjeno.

-Cijenite ljude oko vas.Prijatelji i vaša porodica će uvijek biti vječiti izvor snage i ljubavi.zato ih ne bi smjeli uzimati zdravo za gotovo.

Nisam uznemiren jer razumijem da su posljednji dani moga života postali značajni.samo mi je žao što neću biti u prilici doživjeti još mnogo sjajnih stvari.Takođe se nadam da će rat u Ukrajini i Siriji uskoro prestati.

Mi toliko brinemo o zdravlju i integritetu našeg tijela sve do smrti , a ipak ne primjećujemo da je naše tijelo ništa drugo osim kutije – paket koji na ovaj svijet  isporučuje našu ličnost, misli, uvjerenja i namjere.Ako se u toj kutiji ne nalazi ništa što bi moglo promijeniti ovaj svijet, onda i nije važno ako ta kutija nestane.Vjerujem da svi imamo potencijale, ali takođe treba mnogo hrabrosti da to shvatimo.

Možete plutati kroz život satkan od okolnosti , propuštajući dan za danom, sat za satom.Ili, možete se boriti za ono u šta vjerujete i pišete veliku priču o vašem životu.Nadam se da ćete napraviti pravi izbor.

Ostavite znak na ovom svijetu.Imajte smislen život, kako god vi to zamišljali.Mjesto koje mi napuštamo je prelijepo igralište u kome je sve moguće.Ipak, nismo ovdje zauvijek.naš život je kratka iskra na ovoj prelijepoj planeti koja leti sa nevjerovatnom brzinom do beskrajne tame nepoznatog univerzuma.Dakle, uživajte ovdje , učinite da vam bude zanimljivo i da se računa!

Hvala Vam!”

novipocetak.com

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *