KADA ISTUČETE SVOJE DETE, EVO ŠTA SE DOGAĐA: Pre nego što vam se ruka “otkači”, čujte dobro reči čuvenog psihologa!

Pre nego što izgubite živce i zamahnete rukom, zamislite se na sekund…A, pre toga, pročitajte ovaj tekst!

Ruski psiholog s praksom dugom 30 godina, Mihail Labkovski poslao je jedan apel svim roditeljima: “Tući dete znači slomiti njegovu veru u život!

Prijatelji, htio sam vam reći zašto ne smijete tući djecu (ako vam iz nekog razloga to nije očigledno).

Kada smo u stanju stresa, na primer, pretnja nam “visi iznad glave”, rugaju nam se ili nam nanose fizičku bol – grupa takozvanih glukokortikoidnih hormona se oslobađa u krvi. Ovu su “hormoni stresa” koji su odgovorni za reakciju na napad “bori se ili beži”.

Ovaj proces je prilično složen i dugotrajno utiče na telo. Zbog toga se kod dece u prisutnosti roditelja ovi hormoni ne oslobađaju u krvi. Tako priroda štiti detetovo telo u razvoju od dodatnog opterećenja.

Ako roditelj sam postane izvor stresa, tada dete neće to nasilje percipirati kao opasnost. Odnosno, nema stresa, njemu je to “normalno”, sve je u redu, TAKO MORA BITI jer dolazi od roditelja.

tužno dete, Siromašno Dete
foto: Shutterstock

Šta mislite, u kakvu će osobu izrasti vaše dete koje od malih nogu veruje da su nasilje i agresija normalno stanje i ponašanje?

A šta će se dogoditi ako dete dođe u dodir sa stvarnom pretnjom od odrasle osobe?

Odgovoriću vam s psihološkog, a ne fiziološkog aspekta.

Postoje dva scenarija: dete će postati agresor ili žrtva.

Tući dete znači slomiti njegovu veru u život.

Molim vas da pronađete snagu u sebi i shvatite koliko nije u redu tući decu! Moguće je da ste i sami bili pretučeni u detinjstvu i sigurno se i dan danas sećate tih batina kao najbolnije stvari koja vam se desila tokom odrastanja.

Prijatelji, ovo je vrlo ozbiljna i vrlo važna tema. Iskreno se nadam da ćete shvatiti o čemu vam pričam, poručuje čuveni psiholog.

Izvor: stil.kurir.rs

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *