GROB ISUSA HRISTA OTVOREN JE PRVI PUT POSLE DVA VEKA: Arheolozima su klecala kolena zbog onoga što su videli i doživeli

Otvaranje groba Isusa Hrista smatra se jednim od najvažnijih događaja u novijoj istoriji!

Grob Isusa Hrista u crkvi “Svetog groba” u Jerusalimu već decenijama od raspadanja štiti metalna konstrukcija, koja priteže mramorne blokove nagrižene od vremenskih neprilika i uticaja hodočasnika i turista. Više od dva veka bio je potpuno zapečaćen, a onda su ga prvi put naučnici otvorili pre šest godina.

Hrišćanske zajednice u Svetoj Zemlji nekoliko meseci pre toga započele su obnovom teško oštećenog Isusovog večnog mesta na Golgoti.

Isus Hrist
foto: Printsreen Yotube / National Geographic

Prema verovanju, telo Isusa Hrista položeno je 33. godine ispod stene koja se nalazi u ovoj svetinji.

Mramorna ploča koja prekriva grob je bila sklonjena na tri dana zbog obnove i arheološke analize. To je bilo prvi put da je pomerena od najmanje 1810. godine, kada su sprovedeni poslednji radovi zbog požara u bazilici, a možda i ranije, rekao je otac Samuel Aghojan iz Jermenske crkve.

FOTO: PRINTSREEN YOTUBE / NATIONAL GEOGRAPHIC

Za obnovu su bili zaduženi grčki stručnjaci, a ceo proces za potrebe dokumentarnog filma snimala je Nacionalna Geografija. Isusova slika može se videti u uskom delu prostora, ispod sklonjene ploče. Pronađeni su brojni materijali koji su prosleđeni na dalju detaljnu analizu. A vi prisutni su pred sobom imali važnu lekciju.

– Otvaranje groba omogući će stručnjacima jedinstvenu priliku da ispitaju originalnu podlogu najsvetijeg mesta hrišćanstva – istakli su tada arheolozi u medijima.

Radove su finansirale tri glavne hriršćanske denominacije koje upravljaju bazilikom Svetog groba (katolici, pravoslavci, jermenski hrišćani).

– Moram priznati da su mi klecala kolena kada je ploča pomerana – istakao je tada Fred Hibert, stalni arheolog Nacionalne Geografije.

Izvor: Stil Kurir

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *