UTRNULOST, BOL, PROBLEMI S OČIMA: Kako prepoznati rane simptome multiple skleroze

Autoimuna bolest koja napada nerve – multipla skleroza ima sljedeće simptome…

Multipla skleroza je autoimuna bolest, koja počinje time što imuni sistem greškom napadne neki zdrav dio tijela – u ovom slučaju – mozak ili kičmenu moždinu.

Konkretno, počinje da strada sloj koji oblaže i štiti nerve – mijelin, pa dolazi do prekida nervnih signala.

Kao posljedica, mogu se javiti različiti simptomi:

-umor
-teškoće pri kretanju
-mutan vid
-mišićna ukočenost i spazam
-utrnulost
-problemi sa ravnotežom i koordinacijom tijela
-slaba kontrola bešike i 
-teškoće u razmišljanju i učenju

Problemi sa vidom i kretanjem obično se prvi otkriju. Ako ljekar potvrdi kliničke neurološke simptome i traju duže od 24 sata, a nema drugih jasnih uzroka, sumnja se na multiplu sklerozu.

Moguća je upala očnog živca, dvostruka slika ili nestabilni pokreti oka. Pacijent osjeća bol kad pogleda uvis ili na neku stranu, a i vid slabi.

Utrnulost može da se javi u licu, rukama, nogama, a gubitak osećaja u prstima dovodi i do teškoća u rukovanju stvarima ili nestabilnog hoda.

Jačina simptoma zavisi od stepena oštećenja nerava multiplom sklerozom – od povremenih ispada, pa sve do stanja u kojima se bolesnik mora služiti štapom pri hodu, ili biti smješten u kolicima, a na kraju i neprekidno vezan za krevet.

Pretpostavlja se da multipla skleroza može nastati i kao posljedica nekih virusnih infekcija, ali i zbog drugih faktora. Genetsko naslijeđivanje nije dokazano, mada se u porodici oboljelih sreće i kod nasljednika, u 15 do 20 odsto.

Izvor: Lepa&Srećna

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *