POVRĆE ZVANO ZDRAVLJE: Jača imunitet, snižava holesterol i šećer, vraća energiju, ljekari preporučuju da jedemo svakoga dana

Luk je omiljeno povrće mnogih ljudi. Jedemo ga u salati, kao dodatak jelima, ali sa oprezom zbog oštrog mirisa. Ljekari preporučuju da svaki dan jedemo barem jedan sirovi luk. Luk sadrži antioksidanse, vitamine i minerale koji pomažu u jačanju kose i noktiju.

Ovo povrće pomaže u normalizaciji sna zbog sadržaja L-triptofana u njemu. Osim toga, luk pomaže poboljšanju rada probavnog trakta i uklanjanju zatvora, a također daje osjećaj sitosti, unatoč niskom sadržaju kalorija.

Neka istraživanja su pokazala da luk normalizuje nivo šećera u krvi , ali i da ga je najbolje jesti uveče. Ljekari posebno preporučuju crveni luk zbog vrijednih vitamina koji sadrži. Bogat je izvor vitamina C, posebno njegove ljuske , i djeluje kao snažan antioksidans. Crveni luk također poboljšava regulaciju crijeva, jača srce i vraća snagu tijelu. Utiče na smanjenje krvnog pritiska i nivoa lošeg holesterola, ali i smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka. 

Koristan je i za ishranu dijabetičara jer sadrži biljni hormon sličan insulinu. Preporučuje se osobama koje imaju problema sa alergijama jer smanjuje upalne reakcije. Odličan je i za izbacivanje viška tečnosti iz organizma, pa se preporučuje kod artritisa, gihta i raznih reumatskih oboljenja. Osim za zdravlje, crveni luk je dobar i za izgled jer hranjive tvari koje sadrži njeguju i čiste kožu te eliminiraju bakterije. 

Izvor: Lepa&Srećna

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *