POLAKO UNIŠTAVA PLUĆA, A POLA LJUDI NIJE NI SVJESNO OVE BOLESTI: Kad počne da steže u grudima, stanje se znatno pogoršava

Kako nastaje emfizem pluća i koji su simptomi ove teške bolesti – pročitajte!

Emfizem pluća je vrsta hronične opstruktivne bolestizbog koje se disajni putevi trajno uvećavaju. Broj oboljelih raste i godine u godinu i sve je više žena među njima.

Glavni uzrok nastanka emfizema je pušenje – u 80 do 90 odsto slučajeva, a češče se javlja kod stanovnika gradova i razvijenih sredina, gdje je zagađenost vazduha veća.

U početku su simptomi vrlo blagi i karakteriše ih otežano disanje pri naporu. Vremenom oboljeli osjeća kako mu je dah sve kraći, povremeno iskašljava šlajm, a svakog jutra osjeća potrebu da “pročisti” grlo.

Paralelno, počinje da uvodi sitne izmjene u navikama – izbjegava da koristi stepenice, preskače mnoge fizičke aktivnosti. U početku se simptomi emfizema tumače kao lagana prehlada, a u pitanju je neizlječiva bolest.

Vremenom se simptomi pogoršavaju – u grudima se javlja šištanje, kašalj postaje hroničan, pacijent stalno dobija druge respiratorne infekcije. U odmakloj fazi, dolazi do oticanja nogu i stopala, a bolesnik gubi na kilaži.

Važno je otkriti emfizem pluća što prije, jer se može zaustaviti njegov napredak. Uz terapiju kiseonikom, pacijent počinje i da vježba disanje kojima jača disajne puteve. U nekim slučajevima pomaže operacija, a posljednja opcija je transplantacija.

Tekst: Lepa&Srećna

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *