OZBILJNO UPOZORENJE, OVE STVARI NIKAKO NE SMIJETE IGNORISATI: Odmah se javiti ljekaru ako primijetite ova 3 jutarnja stanja

Ova stanja koja se javljaju nakon buđenja ne smete da ignorišete, upozoravaju stručnjaci.

Kažu da je san pola zdravlja, a prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje, njegov nedostatak može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Neka istraživanja pokazuju da nedostatak sna utiče na smanjenu koncentraciju, kasnije reakcije i česte promjene raspoloženja.

Osim toga, predstavlja rizik za pojavu određenih bolesti, uključujući: prejedanje, dijabetes tip 2, visok krvni pritisak, bolesti srca, moždani udar, rana smrt. Ova stanja koja se javljaju nakon buđenja ne smijete da ignorišete, upozoravaju stručnjaci:

Suha usta

“Buđenje sa suhim ustima može da označava apneju. Apneja je kratkotrajni prekid disanja u snu koji traje duže od 3, a kraće od 10 sekundi. Ovaj prekid disanja može da uzrokuje suha usta i druge simptome poput glasnog hrkanja, nemirnog sna i umora tokom dana. Apneja za vrijeme spavanja može da dovede do visokog krvnog pritiska, bolesti srca, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema. Ako se redovno budite sa suhim ustima, trebalo bi da se obratite ljekaru. Liječenjem možete da bobijete miran san koji vam je potreban da biste ostali zdravi i izbjegli ozbiljne zdravstvene komplikacije”, objašnjava doktorka Tomi Mičel.

Glavobolja

“Buđenje sa glavoboljom ukazuje da postoji poremećaj spavanja. Poremećaji spavanja mogu da prouzrokuju brojne probleme koji uključuju i glavobolje. Kad se budite s glavoboljom, moguće je da patite od apneje. Druga je mogućnost da patite od nesanice. Nesanica može da bude uzrokovana stresom, teskobom ili depresijom. Ne ignorišite glavobolju koju osjećate nakon buđenja, obratite se ljekaru”, kaže doktorka, a prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje, glavobolja može da ukaže na problem sa zubima.

“Škrgutanje ili stiskanje zuba tokom sna može da učini da se probudite sa glavoboljom. Ovo snažno i pretjerano kretanje također dovodi do trošenja zuba, bolova u mišićima i oštećenja desni. Uzroci uključuju stres i teskobu, poremećaj sna, konzumaciju alkohola i kafe. Liječenje često uključuje nošenje štitnika za zube noću”, navode stručnjaci.


Utrnule ruke

Ako ste spavali u nezgodnom položaju, dio tijela koji je utrnuo može da bude sasvim normalna pojava. Ipak, ako se to često dešava, to je problem koji ne smijete da ignorišete.

“Utrnulost vaših ruku ili šaka je gubitak osjećaja koji može da se pojavi zbog raznih uzroka. Vaše šake ili ruke mogu da utrnu jer je živac stisnut, a cirkulacija prekinuta zbog položaja spavanja ili zbog nekog drugog uzroka. Ponekad utrnulost prate trnci ili osjećaj bockanja, koji se naziva parestezija. Kao i utrnulost, parestezija može da se pojavi tokom spavanja kao rezultat određenih položaja spavanja”, kaže doktorka.

Izvor: Alo.rs

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *