Ovo je iskustvo jednog doktora: Alkalna prehrana mi je omogućila život bez bolesti!

Princip koji on predlaže je jednostavan, ali strog

Mnoge slavne osobe zaklinju se u alkalnu prehranu i tvrde da je upravo ona odgovorna za njihovo zdravlje i mladolik izgled.

Ideja je da izuzetno kisela hrana izaziva bolesti i upalne procese i da je treba mijenjati sa baznom odnosno alkalnom hranom.

“Kako biste bili zdravi, lijepi, energični i izgubili višak kilograma, trebate znati da su uzroci bolesti i pretilosti kiseline i upale”, tvrdi nutricionist i kiropraktičar dr Daryl Gioffre, koji je savjetovao brojne holivudske zvijezde.

On tvrdi da je i sam uspio izgubiti više od 20 kilograma i oslobodio se ovisnosti o šećeru upravo zahvaljujući takvom vidu prehrane. Sada se 80 posto vremena hrani upravo tako i kaže da ima više energije nego kad je bio u dvadesetim godinama života, iako mu je sada 40.

“Trčim triatlon i ultramaraton. Ne sjećam se kad sam posljednji put bio bolestan “, kaže on.

Princip koji on predlaže je jednostavan, ali strog: morate iz prehrane barem na neko vrijeme izbaciti mliječne prerađevine, alkohol, meso, kavu, šećer i gluten. Umjesto toga predlaže da se prehrana obogati zelenim lisnatim povrćem i drugim “baznim namirnicama”. Treba izbjegavati i puno voća, jer je prema principima alkalne prehrane šećer – šećer, ma u kom obliku dolazio.

Jedna od zabluda je da se ovakvom prehranom mijenja pH vrijednost krvi. Međutim, to nije moguće jer vaše tijelo strogo regulira pH vrijednost i prehrana ne može utjecati na to. S druge strane, ako jedete previše kiselu hranu, tvrdi dr Gioffre, tijelo će održavati istu pH razinu na uštrb zdravlja kostiju i srca, jer će izvlačiti alkalne minerale iz vlastitih resursa!

On preporuča da se nakon jednotjednog pridržavanja unošenja isključivo alkalne hrane, zadržite na sličnom režimu i da barem 60-70 posto vaše prehrane do kraja života čine upravo bazne namirnice.

“Ljudi misle da zdrav život podrazumijeva eliminaciju svih namirnica koje volite. To nije točno. Treba uživati ​​u procesu, da biste cijenili zdravlje”, kaže on.

Što jesti?

Jedite ovo ako želite alkalizirati svoju prehranu:

– avokado
– brokula
– prokulice
– kupus, kiseli kupus
– heljda
– mrkva
– cvjetača
– celer
– tikvice
– orijentalne gljive shitake, maitake,
– gljive poput bukovača, lisičarki i šampinjona
– morske alge kao što su nori, kombu, wakame
– vlasac
– smokve
– laneno ulje
– krastavac
– češnjak
– grejpfrut
– soja i sojini proizvodi
– banana
– sojine klice
– alfalfa klice
– grožđe
– zelene mahune
– med
– kivi
– poriluk
– limun i limeta
– zelena salata
– mango
– proso
– masline i maslinovo ulje
– luk
– naranče
– papaja
– peršin
– kruške
– zeleni grašak
– ananas
– kvinoja
– rotkvice
– špinat
– jagode
– rajčica
– lubenica
– divlja riža
– buča
– sezamove sjemenke, tahini – sezamov namaz

Hrana s kojom valja biti oprezan

– Kiselu reakciju u tijelu najčešće izazivaju bjelančevine i to ponajviše one životinjskog podrijetla, te se smatra da za svakih suvišnih 10 g bjelančevina koje unesemo – izgubimo 100 mg kalcija mokrenjem. Stoga ne pretjerujte s unosom bjelančevina.

– Gazirana pića jer su izrazito bogata fosforom, mineralom koji izaziva gubitak kalcija kada se uzima u većim količinama.

– Ne više od tri kave na dan jer kava izaziva kiselost u tijelu pa čak neke statistike govore da bi često pijenje kave, više od tri na dan, moglo povećati pojavu osteoporoze za čak 82 posto.

– Rafinirane namirnice kao što su bijeli kruh, kolači i lisnata tijesta izazivaju kiselost u tijelu te tjeraju kalcij iz kostiju da poništi kiselu reakciju u tijelu.

– Oprez i s tamnim čajevima.

– Smanjite na minimum unos masne hrane.

– Pušenje i pijenje kave dvije su »prijateljski« povezane navike koje zajednički stvaraju kiselost tijela.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *