NAUČNICI IMAJU OBJAŠNJENJE: Evo zbog čega se budite neposredno prije oglašavanja alarma


Čak i ako ste od onih koji vole spavati te se ujutro teško bude, sigurno vam se bar jednom desilo da ste se probudili neposredno prije nego je zazvonio vaš alarm. Iako sve izgleda kao slučajnost, naučnici smatraju da se iza ovog fenomena krije objašnjenje


Prilično je iznenađujuće da naša tijela imaju osjećaj za vrijeme dok spavamo – no, prema naučnicima, to nije nemoguće.


Našim tijelom upravlja splet živaca poznat kao suprahijazmatska jezgra, koja se nalaze u sredini mozga.

Živci igraju vitalnu ulogu jer kontrolišu naš krvni pritisak, tjelesnu temperaturu i, što je važno kod razotkrivanja ove misterije, naš osjećaj za vrijeme, prenosi Lad Bible.

Suprahijazmatska jezgra u stanju su odlučiti kada se osjećate pospano, a kada ste potpuno ‘naspavani’, tako da sada znate i koga možete okriviti kada se osjećate pospanim čak i nakon što ste svom organizmu pružili osam sati sna protekle noći.

Tjelesni sat svake osobe reaguje na rutinu, postaje učinkovitiji kada odlazite u krevet u isto vrijeme svake večeri i budite se u isto vrijeme ujutro. Važnu ulogu u svemu igra i protein koji se zove PER, a koji reguliše ciklus spavanja i budnosti.

Razina proteina raste i pada tokom dana. Vrhunac je navečer, dok je najniži tokom noći. U međuvremenu, niske razine ovog proteina dovesti će do niskog krvnog pritiska, što nas čini da se osjećamo “omamljeno” i spremno za spavanje.

Naučnici ističu da ako se pridržavate dosljednog rasporeda spavanja, vaše tijelo će se naučiti prilagoditi i povećati vaše razine PER-a neposredno prije nego što se alarm treba oglasiti.

To povećanje obično se događa oko sat vremena prije nego se alarm oglasi, dok se uporedo oslobađamo hormona stresa.

I dok nam je sada vjerovatno jasnije zašto se budimo prije oglašavanja alarma, onima koji muče muku s tim kako zaspati, možda će poslužiti vojnička metoda spavanja.


Riječ je o metodi koja se prvi put spominje 1981. godine u knjizi “Relax and Win: Championship Performance” Lloyda Wintera, a podrazumijeva to da umirite tijelo i postepeno se opuštate.

Cilj je da redom ‘gasite’ svaki dio tijela od glave do pete, počevši od opuštanja mišića na čelu, očiju, obraza, vilice, te ramena, ruku i grudnog koša. Potrebno se fokusirati na disanje, a zatim opustiti i vaš stomak, butine, koljena i stopala. Naravno, uz tijelo, važno je i “osloboditi” um od bilo koje vrste stresa.

Izvor: Klix.ba

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *