Kako SPRIJEČITI opadanje kose: Potrebna vam je samo 1 NAMIRNICA

Ako se pitanje kako spriječiti opadanje kose, ako želite da se rešite peruti, pa čak i problematične kože, može vam pomoći jedna namirnica koju sigurno imate u kuhinji. Zbog svoje bogate nutritivne vrijednosti, bundevino ulje se smatra jednim od najcijenjenijih prirodnih lijekova. Bogat je izvor esencijalnih masnih kiselina, proteina i važnih vitamina i minerala. Dobija se iz sjemenki bundeve, zdravo je za jelo, ali malo ko ga koristi za njegu kose i kože.

Bundevino ulje za njegu kose i vlasišta
Za ulje sjemenki bundeve se kaže da je odlično za negu kose i vlasišta, posebno za tretiranje peruti. Prema istraživanjima, ova namirnica je takođe odlična za podsticanje rasta. Takođe može spriječiti opadanje kose, jer sadrži fitosterole. Smatra se da fitosteroli blokiraju enzime i hormone koji uzrokuju gubitak kose. Dakle, bundevino ulje, bogato fitosterolima, moglo bi da pomogne.

Kako koristiti ulje sjemena bundeve za negu kože:
Prirodno bundevino ulje se može konzumirati na ovaj način – 1 kašičica do 1 kašika tri puta dnevno. Ulje se takođe može nanositi direktno na kožu glave (jednom nedeljno ili jednom mjesečno). Nježno ga umasirajte u kožu glave, umotajte kosu u vrući peškir i ostavite da djeluje 15 do 20 minuta. Zatim operite kosu šamponom kao i obično.

Savjet: po mogućnosti birajte hladno cijeđeno ulje. Na ovaj način se u namirnici najbolje čuvaju sve hranljive materije, pošto se sjemenke bundeve ne prže.

Iako je potrebno više istraživanja da bi se potvrdilo da li bundevino ulje može spriječiti opadanje kose, ono je relativno bezbjedna namirnica i prirodni preparat. Prvi rezultati mogu biti vidljivi tek nakon nekoliko nedelja. Međutim, ako se na mjestu gdje ste nanijeli ulje jave simptomi alergije (crvenilo, svrab), odmah prestanite da ga koristite.

novi.ba

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *