KAKO IZBACITI VIŠAK VODE IZ TIJELA, postoji dobra vijest: Uz 5 lakih načina ćete SMANJITI TEŽINU

Doktori su otkrili 5 provjerenih načina koji pomažu da izbacite višak vode iz tijela i smanjite težinu!

Prekomjerna težina ne znači uvijek da neko ima problema sa gojaznošću. Zastrašujući brojevi na vagi vrlo često mogu da znače i da imate višak tečnosti u organizmu. Ovo stanje se javlja najčešće iz dva razloga – zbog bolesti ili “loše” ishrane, odnosno pretjeranog unosa soli koja zadržava vodu. Posljedica je ne samo da se osjećamo otečeno, već tako i izgledamo – imamo edeme u nogama, rukama, stomaku…

javascript:false

Kako izbaciti višak tečnosti iz organizma?

Prije nego što se pozabavite otklanjanjem otoka, važno je da prvo otkrijete uzrok, da to nije simptom neke bolesti, već da je riječ o posledici neumerenosti u hrani ili nezdravom načinu života.

“Prvo treba da analizirate sopstveni način života. Nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i čest stres doprinose zadržavanju tečnosti u organizmu”, napominju ljekari i predlažu nekoliko efikasnih metoda koje pomažu kod problema sa viškom tečnosti.

Smanjite unos soli – dnevna norma za odraslu osobu je 3-4 g. Ali mora da se uzme u obzir i so koja se nalazi u supi, kobasici, siru i drugim proizvodima i gotovim jelima. Zato je bolje držati se principa – što manje to bolje.
Smanjite količinu šećera – slatki deserti takođe mogu da izazovu otok. Šećer podiže nivo glukoze u krvi, izazivajući oslobađanje insulina, a koji zadržava vodu. Zato ako uveče pojedete tortu, sljedećeg jutra ćete biti teži.
Krećite se više – zbog čestog sjedenja može da se pojavi otok nogu. Da biste to izbjegli, svaki dan odvojite vrijeme za trening, trčanje, hodanje, čučnjeve…
Pijte vodu u optimalnoj količini – voda ne dovodi do nakupljanja tečnosti, već, naprotiv. Stručnjaci napominju da dehidracija izaziva oticanje.
Izbjegavajte stres – ovaj savet je najteže poslušati. Međutim, kortizol, hormon stresa, zadržava vodu u tijelu, sprječavajući gubitak težine. Njegov višak negativno utiče na zdravlje.

MONDO

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *