IMATE ŠPORET ILI PEĆ NA PLIN: Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da zaštite zdravlje

Cirkulišući zagađivači koje ispuštaju šporeti i peći na plin povećavaju rizik od astme i drugih bolesti, utvrdili su naučnici!

Svjedoci smo da se dosta raspravlja o štetnosti zagađenja vazduha na otvorenom i o tome kako smanjiti rizik po zdravlje, a zanemaruje se kvalitet vazduha tamo gde živimo iako sve veći broj dokaza sugeriše da bi i te kako trebalo da povedemo računa o kvalitetu vazduha u zatvorenom prostoru.

Ako imate peć ili šporet na gas, nekoliko koraka mogu vam pomoći u zaštiti vašeg i zdravlja vaše porodice.

Kuhanje na gasnim šporetima stvara azot-dioksid i oslobađa dodatne sitne čestice u vazduhu poznate kao PM2,5, koje iritiraju pluća. Azot dioksid je povezan sa dečjom astmom, a samo tokom 2019. procenjeno je da je skoro dva miliona slučajeva kod najmlađih širom svijeta posljedica zagađenja azot-dioksidom.

Nauka je dokazala da se hronična upala niskog stepena može pretvoriti u tihog ubicu koji doprinosi kardiovaskularnim oboljenjima, raku, dijabetesu tipa 2 i drugim ozbiljnim stanjima.

Stručnjaci sa Harvardske medicinske škole utvrdili su da djeca koja žive u domaćinstvima koja koriste šporete ili peći na gas za kuhanje imaju 42 odsto veću vjerovatnoću da obole od astme, a podaci takođe pokazuju da što je viši nivo azot-dioksida, to su teži simptomi astme i kod dece i kod odraslih.

Kuhanje i pečenje na uređajima na gas mogu da ispuštaju visoke koncentracije azot-dioksida, što je iznenađenje za mnoge.

Uređaji na gas cure čak i kada su isključeni!

Studijom u Stenfordu testirane su plinske peći u 53 kuće i sve su puštale metan, čak i kada su bile isključene. Ova curenja su iznosila 76 odsto njihovih ukupnih emisija gasa metana.

I metan i azot-dioksid doprinose zagađenju vazduha formiranjem prizemnog ozona i smoga. Metan je takođe glavni gas staklene bašte i pogoršava klimatske promene. Primetno je da u ovoj studiji emisije metana i azot-dioksida nisu bile povezane sa starošću ili cijenom šporeta ili peći.

Na Harvardu su pokazali da ovi uređaji unose i druge toksične hemikalije u domove. Istraživači su prikupili neizgoreli gas iz peći i građevinskih cjevovoda u širem području Bostona i identifikovali 21 opasan zagađivač vazduha. Benzen, heksan i toluen su bili prisutni u skoro svim testiranim uzorcima gasa, a oni povećavaju rizik od astme, raka i drugih bolesti.

Kako možete zaštititi zdravlje ako imate plinski šporet ili peć na plin:

– otvorite prozor u kuhinji tokom kuhanja.

– Koristite izduvne ventilatore koji izvlače vazduh napolje. Iako će ovo doprineti spoljašnjem zagađenju, smanjuje se izloženost nezdravom vazduhu pri višim koncentracijama u zatvorenim prostorima.

– Koristite prečišćivače vazduha: Iako ne uklanjaju sve zagađivače, prečišćivači vazduha mogu poboljšati kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Izaberite prečistač vazduha koji ima veliku brzinu pri dovodu čistog vazduha, a u skladu sa veličinom vaše kuhinje ili druge prostorije u kojoj se nalazi uređaj na gas.

– Pređite na električne uređaje za kuhanje: Lonac koji radi pod pritiskom, popularni ekspres lonac neće vam drastično uvećati račun za struju, ali ni aparat za kuhanje vode, toster, mikrotalasna pećnica.

– Obnovljivi čisti izvori energije: Ko bude u prilici neka ih koristi, preduzimanje koraka u borbi protiv klimatskih promjena znači i preduzimanje koraka za zdraviju planetu i vas lično, prenosi Kurir.rs

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *