DONJE RUBLJE UTIČE NA PLODNOST: Higijenske navike koje izazivaju BOLESTI, a da to ne znate

Donje rublje utiče na plodnost

Donje rublje treba da bude od prirodnih materijala, jer dolazi u kontakt sa najosetljivijim  dijelom koje zahtijeva pažljivu njegu. Nošenje donjeg veša pogrešne veličine može da dovede  do iritacije, disbakterioze, bakterijske vaginoze, vaginalne kandidijaze (drozd), pa i neplodnosti (zbog stagnacije krvi u maloj karlici).
Svakodnevno nošenje tangi dovodi do toga da bakterije iz creva ulaze u vaginu i izazivaju razne inflamatorne bolesti. Ako ste zavisni od nošenja seksi donjeg veša, ipak je preporuka da to činite povremeno i vrlo kratko.

Sapun je neprijatelj intimne zone

Sapuni, gelovi za tuširanje, šamponi – sve ovo su proizvodi koji ne mogu da se koriste za intimno područje. Suhoća, iritacija, alergijske reakcije i druge neprijatne pojave mogu da se pojave kao posledica ovakve higijene. Od mirisnih sapuna i gela narušava se kiselo-bazna ravnoteža intimnog područja, što dovodi do povećane osetljivosti na zarazne bolesti, izaziva rast bakterija i gljivica, izaziva osećaj nelagodnosti i suhoće.
Sapun i gel za tuširanje imaju neutralan ili alkalni pH 6-7, a genitalije imaju kiselu sredinu laktobacila, koji štite organizam od patogena. Zdrava kiselo-bazna ravnoteža vagine je približno 3,5-4,5 pH, tako da proizvod za intimnu higijenu treba izabrati prema ovim parametrima. Ako se ne pridržavate ovih preporuka, dolazi do promene mikroflore vagine i zdravstvenih problema. I zapamtite – preterano čišćenje može da poremeti prirodnu bakterijsku floru vagine.

Sunđeri su zlo

Sunđeri za kupanje mogu da oštetite osetljivu intimnu zonu, tako da se nikako ne preporučuju. Takođe, štetne bakterije se često razvijaju u sunđerima i peškirićima za pranje, pa radi prevencije ih treba češće tretirati dezinfekcionim rastvorima i dobro ih osušiti. Ali ne bi trebalo da ih koristite za intimno područje.

Tehnika pranja

Vaginalna flora je bezbedna za creva, ali ulazak crevne flore u vaginu može da dovede do inflamatornih bolesti, pa pazite da bakterije iz anusa ne dođu do genitalija.

Specijalni peškir

Za intimnu higijenu potrebno je imati poseban mekani peškir, jer je to pogodno  za bakterije. Kada koristite peškir, ne bi trebalo da budete grubi, inače možete da povredite ovo osetljivo područje. Važno je da žena ima poseban peškir samo za ovaj deo tela. Ni u kom slučaju ne bi trebalo da koristite onaj koji se koristi za noge i za druge delove.

Izbegavajte dnevne uloške 

Oni mogu da izazovu pH disbalans i iritaciju. Ne postoje “prozračni” ulošci, kako nas to obično prodavci ubeđuju, jer su uglavnom napravljeni tako da koža ne može da diše i nisu potpuno sterilni. Prema istraživanjima, utvrđeno je da je propustljivost vazduha kod svih vrsta uložaka zapravo – 0! Uložak obavezno promenite nakon 3-4 sata nošenja, jer posle tog vremena na površini mogu da se razmnožavaju štetni mikroorganizmi, opasni za mikrofloru žene.
Opasnosti od ispiranja
Unitrašnje ispiranje vagine može da nanese više štete nego koristi, poremetiće uobičajenu bakterijsku floru. Na primer, ako uništite laktobacile koji su potrebni za održavanje ravnoteže, možete da se razbolite, odnosno zarazite. Ispiranje se primenjuje samo po uputstvu ljekara.

Izvor: MONDO

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *