ČUVENI RUSKI NAPITAK ZA ČIŠĆENJE TOKSINA IZ TIJELA: Jedna čaša dnevno je spas za srce i krvne sudove

Ruski recepti za napitak od heljde koji jača srce i čisti toksine iz crijeva i krvnih sudova!

Ruski travari i nutricionisti poštuju staru izreku da hrana može biti najmoćniji lijek, a za blagotvorna svojstva heljde znali su mnogo prije nego što je postala svjetski trend.

Ovo sitno sjeme se preporučuje svima koji izbacuju gluten iz ishrane. Posebno je značajno što ima visok procenat otpornog skroba što znači da stiže sve do debelog crijeva. Tako snabdjeva najvažnije, dragocjene bakterije, a dobro djeluje na ukupan metabolizam šećera u organizmu.

U heljdi ima vitamina iz grupe B, kao i magnezijuma, kalcijuma i fosfora, a njeni sastojci blagotvorno djeluju na srčani mišić, jačaju njegove kontrakcije i pomažu da se uspostavi normalan ritam.

Zbog pozitivnog dejstva heljde, u Rusiji je koriste na različite načine. Najbolje bi bilo da uzmete zelenu heljdu, onu koja nije termički obrađena i da je sameljete.

Dvije kašike mljevene heljde (oko 20 gr) prelijte šoljom vrele vode i dobro promiješajte. Podijelite ovu količinu u dvije doze. Jednu uzmite ujutru, drugu uveče, a ovo primijenjujte svakog dana dva mjeseca.

Od zelene heljde možete kuhati i čaj, tako što se 20 gr prelije s pola litra vrele vode i kuha na tihoj vatri oko pola sata. Procijedite i popijte podijeljeno u dvije-tri doze.

Zelenu heljdu ne morate da kuhate. Možete je, svježe samljevenu, pomiješati sa jednom šoljom kefira i ostaviti na hladnom (ne u frižideru!) preko noći. Ujutru promiješajte i pojedite na prazan stomak. Ovu mješavinu smatraju najmoćnijom, jer je fermentacija čini svarljivijom, a kefir dodaje važne vitamine i minerale.

Tekst: Lepa&Srećna

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *