BESPLATAN LIJEK KOJI TREBA SVIM ŽENAMA POSLIJE 50 GODINE: Evo kako da ublažite simptome menopauze!

Kako da ublažite simptome menopauze pomoću misli – poznat životni trener otkriva da promjenom perspektive možemo zrele godine da učinimo najsrećnijim!

Period menopauze najčešće je praćen neprijatnim simptomima poput promjene raspoloženja, znojenja, talasa vrućine, smanjenje libida, a vjerovali ili ne, mnoge od ovih simptoma možemo ublažiti pozitivnimmislima.

Džesika Vazalo, životni trener i kouč transformacije, poručuje svim ženama u menopauzi: “Imamo živote sa kojima možemo da nastavimo, nemamo vremena da se zaključamo na tavan negde u znak izvinjenja.”

Osim fizičkih nelagodnosti, žene se tokom perimenopauze i menopauze suočavaju sa promenema u mentalnom zdravlju, a najčešće su to manjak samopouzanja i anksioznost. Džesika ističe da promenom načina razmišljanja možemo promeniti svoje navike, osjećanja, ponašanje i samu energiju koja nas prati u ovim godinama.

Kako navodi, žene u menopauzi ne bi trebalo da se bore protiv menopauze, već da promjene svoju perspektivu. Ona koristi neuro-lingvističko programiranje (promjena negativnih misaonih obrazaca), pozitivnu psihologiju i terapiju razgovorom “kako bi pomogla ljudima da se osjećaju osnaženijim i da promijene svoj život”. Iako mnoge žene smatraju da period menopauze donosi stagniranje, on zapravo može biti sjajna prilika da promenite život nabolje, onako kako ste sanjali.

Promjenom misli, podižemo svijest o svojim navikama i načinu na koji razgovaramo sa sobom. U menopauzi je važno da se oslobodite pretjerane samokritike, da se riješite tog negativnog glasa koji upućujete sebi. Kako životni trener navodi – “To zaista pomaže ljudima da se resetuju i vrate u svijet i osjećaju se snažnim.”

Šta je menopauza i u kom uzrastu obično počinje?

Menopauza je prirodni dio starenja, što se obično dešava kada žena ima između 45 i 55 godina. Pojavljuje se kada nivoi estrogena u tijelu počnu da opadaju. Tokom ovog perioda menstrualni ciklus postaju rjeđi ili mogu iznenada prestati, a nakon menopauze žene gube funkciju da zatrudne prirodnim putem.

 Perspektiva koju imamo toommenopauze značajo utiče na kvalitet našeg života i na simptome klimaksa. “Neka žena se raduje prestanku menstruacije, doživaljava to kao slobodu, oslobođena je, djeca su otišla od kuće, ovo je njeno vrijeme” – kaže Džesika. “Dok je za druge ljude njihov svijet potpuno uzdrman, oni osjećaju da nemaju svrhu.To može da poljulja njihovo biće i identitet tako da izgube samopouzdanje. A to se može odigrati na poslu i kod kuće.”

Sama riječ menopauze ukazuje na prestanak menstruacije, ali to ne znači da mi treba da prestanemo da rastemo, radujemo se i razvijamo. Promjena načina razmišljanja u menopauzi na pozitivno može doneti pozitivne promjene, umjesto očajanja i života u prošlosti.

Iako smo svjesni da je ovo novi životni ciklus i da nema razloga za strah i nelagodnost, važno je da obratimo pažnju i na naše podsvjesno. Tokom života stičemo razna uvjerenja od društva, roditelja, okruženja o svemu, pa tako i o menopauzi. Životni trener naglašava da treba da osvijestite da vi niste vaše mame ili bake, već žene svoje generacije koje prihvataju menopauzu na potpuno drugačijem nivou.

Džesika je objasnila da žene moraju da upamte da u perimenopauzi i menopauzi mogu da izaberu svoj put naprijed, treba da razmisle o tome kako će im biti život sada kada su njihova deca otišla od kuće i da sve promjene koje se događaju preusmjere u svoju svrhu i ciljeve”

Prije ulaska u menopuzu informišite se uo ovom stanju sa stručnjacima, o tememama koje se odnose na fizičko i mentalno zdravlja. Uđite u ovaj period spremne i svesne da je to doba u kojem možete da promenite svoj život uprkos svim izazovima i neprijatnim simptomima. Menopauza predstavlja sjajan period transformacije, iskoristite to!

Šta je menopauza i u kom uzrastu obično počinje?

Menopauza je prirodni dio starenja, što se obično dešava kada žena ima između 45 i 55 godina. Pojavljuje se kada nivoi estrogena u tijelu počnu da opadaju. Tokom ovog perioda menstrualni ciklus postaju rjeđi ili mogu iznenada prestati, a nakon menopauze žene gube funkciju da zatrudne prirodnim putem.

Koji su najčešći simptomi menopauze:

Valunzi
Izostanak ili neredovne menstruacije
Poteškoće sa spavanjem
Anksioznost i gubitak samopouzdanja
Loše raspoloženje, razdražljivost i depresija
Noćno znojenje
Suhoća vagine ili nelagodnost tokom se*sa
Smanjen libido (se*sualni nagon)
Problemi sa koncentracijom ili pamćenjem
Dobijanje na težini
Urinarna Inkontinencija

Izvor: Sensa

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *