AKO ŽELITE BIJELE ZUBE IZBJEGAVAJTE OVU HRANU: Stomatolozi otkrili kako da imate holivudski osmijeh

Neka od vaših omiljenih namirnica mogla bi vam uništiti osmijeh, a ne morate paziti samo na crno vino i kafu, smatra estetski stomatolog.

Lawrence Neville, stomatolog i vlasnik Spa Dentala u Sydneyu, rekao je za Daily Mail da zeleni čaj, bijelo vino, pa čak i neko voće mogu uništiti caklinu koja je prekrivena mikroskopskim udubljenjima pa zubi postaju žuti.

“Ova neravna površina ima tendenciju uhvatiti i zadržati hranu i piće koje stvaraju mrlje. Određena hrana i pića s visokim udjelom kiseline također mogu oštetiti caklinu povećavajući udubljenja i prodiranje mrlji”, objasnio je.

Pića, kaže, mogu biti posebno štetna, a jedno od najgorih je – zeleni čaj.

“Tanini iz čaja bojaju zubnu caklinu, posebno kada se konzumiraju nekoliko puta dnevno”, rekao je stomatolog.

“Prema brojnim studijama, boja čaja takođe će odrediti boju zuba. Iznenađujuće je da zeleni čaj ima najviše tanina i prekomjerna konzumacija može uzrokovati sive mrlje, dok crni čaj ima najmanji uticaj i uzrokuje više žućkaste nijanse”, dodao je.

Voćni sok je vrlo kiseo, što znači da je vrlo štetan ako se redovno konzumira i da će dovesti do mrlja na zubima, a izbor napitka jednako je važno razmotriti naveče, s tim da su i crno i bijelo vino štetni za zube. Umaci mogu uzrokovati jake mrlje, posebno oni koji sadrže kurkumu, ciklu i paradajz. Svijetlo voće takođe može obojiti zube, i iako stomatolog prepoznaje da su izvrsni za vaše cjelokupno zdravlje, treba ih konzumirati s oprezom.

“Bobičasto voće, kao što su borovnice, kupine i maline, takođe su bogate pigmentacijom i doprinose bojanju cakline”, rekao je.

Ipak, naveo je namirnice koje mogu poboljšati vaš osmijeh, poput hrane koja zahtijeva puno žvakanja kao što je karfiol, jabuke i mrkva jer potiču slinu koja je odličan prirodni čistač. Sir i celer također su se našli na popisu najboljih namirnica za jelo, a liječnik je priznao prednosti i za zdravlje zuba i desni, piše Večernji list, a prenosi Poslovni.hr.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *