AKO OVAKO MIRIŠETE “TAMO DOLE”, ZNAK JE UPOZORENJA: Ključno je za ranu dijagnozu i smanjuje rizik od FATALNOG ISHODA!

Jedna promjena je ključna za rano otkrivanje raka grlića materice.

Kada je u pitanju rak, rana dijagnoza može da spasi život. Najbolji način da uočite sve rane znake ili simptome raka jeste da poznajete svoje tijelo i da znate na koje promene treba da obratite pažnju. Osim fizičkih promjena poput kvržica, miris takođe može da bude znak ranog upozorenja.

Vag.inalni sekret je normalna pojava sa kojom se žene svakodnevno suočavaju. Ipak, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, bilo kakva promjena u mirisu ili boji, može da bude znak kancera. U Srbiji svakoga dana najmanje jedna žena umre, a četiri žene obole od raka grlića materice. Vodeći je uzrok obolijevanja i četvrti uzrok umiranja među ženskom populacijom.

Potrebno je nekoliko godina da bi promjene na grliću materice izazvane virusnom infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak. Iako očigledni simptomi ne postoje, Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je jedan od ključnih znakova “promena va*inalnog sekreta”. Ovo se odnosi na teksturu, boju, ali i na miris.

Stručnjaci navode da neke žene imaju va.ginalni sekret koji neprijatno miriše i bol u predjelu kuka. Drugi ključni znaci uključuju:

-Bol i nelagodnost tokom se*sa
-Va*inalno krvarenje nakon se*sa, između menstruacije ili poslije menopauze
-Bol u donjem dijelu leđa ili karlici
-Jak bol u boku ili leđima
-Zatvor
-Obavljanje nužde više nego obično
-Gubitak kontrolisanja bešike
-Krv u mokraći
-Oticanje jedne ili obe noge

Jedan od najlakših načina za otkrivanje i prevenciju raka grlića materice je test brisa. To je preventivni test, koji je potpuno bezbolan i bezopasan. Po zauzimanju položaja za ginekološki pregled, pod spekulumom se četkicom uzme bris već sljuštenih ćelija koje oblažu grlić materice i ćelija koje oblažu cervikalni kanal. Ljekari upozoravaju da bi svaka žena starija od 25 godina, bez obzira da li je se*sualno aktivna ili ne, trebalo da radi preventivni test.

(MONDO)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *